Užsiėmimai Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose

Atgal

Užsiėmimai Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose

2024-06-26

Pirmosios pagalbos mokymai „Vasarokime saugiai“
Gegužės - birželio mėnesį Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose vyko pirmosios pagalbos mokymai „Vasarokime saugiai“ 5, 6 ir I gimnazijos klasių mokiniams. Visuomenės sveikatos specialistė su dalyviais diskutavo apie tinkamą elgesį prie vandens ir vandenyje, tinkamą aprangą einant į mišką ar iškylaujant. Kaip išvengti pavojingų saulės spindulių bei bičių įgėlimų. Diskutuota apie traumų, nudegimų, apsinuodijimo, apalpimo prevenciją. Kalbėta apie tinkamą elgesį audros metu, pasiklydus miške, važiuojant dviračiu gatvėje, kaip saugiai elgtis tokiose situacijose ir kaip išvengti rimtų sužeidimų.
Mokymų metu patys mokiniai praktiškai išbandė įvairius tvarstymo būdus, mokėsi naudoti turniketą, darė dirbtinį kvėpavimą manekenui. Praktiškai išbandė, kaip padėti užspringusiam, apalpusiam žmogui.
Kiekvienas iš mūsų gali susidurti su įvairiausiomis situacijomis, kuriose svarbu nepasimesti ir nedelsiant pradėti teikti pirmąją pagalbą, kad išgelbėtum žmogaus gyvybę.
Mokėti suteikti pirmąją pagalbą – kiekvieno žmogaus pilietinė pareiga.
Rūkymas ir sveikata
Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose gegužės mėn. 6, 8 klasių mokiniams visuomenės sveikatos specialistė Ž. Točilova pravedė pamokas apie rūkymą ir jo pasekmes jauno žmogaus organizmui. Taip pat kalbėjo apie sveikatą – kaip ją išsaugoti ir stiprinti, kad išliktume sveiki ir darbingi.
Pamokų metu išsamiai paaiškinta, kokią rūkymo žalą daro pasyvus rūkymas tiems, kurie būna prirūkytoje patalpoje, kiek sutrumpina gyvenimą viena surūkyta cigaretė. Mokiniams buvo rodoma įtaigi vaizdinė medžiaga „Rūkymo pasekmės“, kurioje buvo kalbama apie daromą rūkymo žalą organizmui.
Mokiniai taip pat daug naujo sužinojo ir apie elektronines cigaretes, kad tai – nauja grėsmė vaikams ir paaugliams. Elektroninių cigarečių sudėtyje esantis nikotinas sukelia priklausomybę, o dėl jų patogumo vartoti priklausomybė gali prasidėti greičiau. Be to, ji gali būti stipresnė nei rūkant paprastas cigaretes.
Pamokų pabaigoje mokiniai diskutavo, dalijosi savo mintimis apie rūkymą kaip problemą, kurią susikuria pats žmogus.
Kiekvienas iš mūsų savo kelią renkasi pats. Tačiau turime jausti atsakomybę, nedaryti tokių klaidų, dėl kurių vėliau tektų gailėtis. Rūkymas – viena iš svarbiausių išvengiamų grėsmių sveikatai. Todėl rūpinkimės patys savo sveikata, nes ji – didžiausias mūsų turtas.
Parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Žana Točilova.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15