Užsiėmimai Pabradės „Ryto" ir „Žeimenos" gimnazijose

Atgal

Užsiėmimai Pabradės „Ryto" ir „Žeimenos" gimnazijose

2024-05-20

Sveikatos pamokėlė „Tylos stebuklinga versmė“
Kasmet, paskutinį balandžio mėnesio trečiadienį yra minima “Tarptautinė triukšmo suvokimo diena”. Ši diena skirta pažymėti visuotinį susirūpinimą dėl ilgalaikio triukšmo keliamos žalos žmonių sveikatai.
Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Žana Točilova ir gimnazijos mokytojai, vedė sveikatos pamokų ciklą apie sukeliamo triukšmo žalą I gimnazijos klasių mokiniams ir 1, 3, 4 klasių mokiniams. Kartu su mokiniais diskutavo apie tai, kad dabartinis žmogus gyvena ypač aktyvų gyvenimą, nuolat skuba, bėga ir nebepastebi, „nebegirdi“ aplink jį esančio triukšmo arba yra priverstas toleruoti nuolatinį mūsų klausos dirgiklį - triukšmą. Jis vargina ne tik darbo vietose, mokyklose, gatvėse, bet ir namuose.
Klausydamiesi paskaitos mokiniai suvokė, kad šis veiksnys tapo kasdieniniu mūsų gyvenimo palydovu, prie kurio žmogus greitai prisitaikė. Mokiniai sužinojo apie triukšmo sukeliamą neigiamą įtaką sveikatai, todėl negalima jo toleruoti, nes net ir nestiprus 60-70 db triukšmas sukelia galvos skausmą, svaigimą, nerimą, nemigą, pablogėja atmintis, dėmesys, orientacija.
Taip pat mokiniai matavo triukšmo lygį gimnazijoje ir kūrė pasiūlymus, kad triukšmo gimnazijoje būtų mažiau. Paskaitų ciklą užbaigė dalyvaudami žaidimuose „Sugedęs telefonas“ ir „Atspėk gyvūną“.
Sveikatos pamokos „ Jausmų ir emocijų pasaulyje“
Kiekvieną dieną mes išgyvename daug įvairių emocijų. Mes būname linksmi, tačiau staiga kažkas nuliūdina ir tampame pikti, praėjus kažkuriam laikui užsimirštame ir vėl nuotaika sugrįžta, taip emocijos per dieną keičiasi daugybę kartų, todėl svarbu kalbėti su vaikais apie kylančias emocijas ir jausmus, padėti juos atpažinti, įvardinti, išreikšti.. Emocinės reakcijos mus lydi nuo pirmų gyvenimo dienų, tačiau gebėjimas įvardinti savo jausmus ir tinkamai juos išreikšti priklauso nuo aplinkos, kurioje augome, bei nuo tobulėjimo ar gilinimosi į save.
Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose balandžio mėnesį ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo vaikams, 3-4 klasių mokiniams buvo pravestos pamokos – praktiniai užsiėmimai „Kelionė į jausmų ir emocijų pasaulį.“ Pamokų metų visuomenės sveikatos specialistė kartu su vaikais prisiminė pagrindines emocijas piešdami emocijų paukštį. Taip pat mokiniai spalvino mandalas, kūrė darbelius iš plastilino, žaidė įvairius žaidimus, stengėsi pamedituoti ir nupiešti užsiėmimo metu užplūdusias emocijas. Vaikai išbandė keletą emocijų valdymo būdų, vienas iš jų yra kvėpavimo pratimas, taip pat užsiėmimas įtraukiančia ar širdžiai miela veikla.
Sveikatos pamoka „Dantukų fėjos patarimai”
Sveiki dantys - ne tik graži šypsena, bet ir puiki nuotaika, gera sveikata. Todėl dantukų priežiūra turi tapti kasdieniu įpročiu.
Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijose vyko praktiniai užsiėmimai ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo vaikams. Jų metu vaikai prisiminė kaip teisingai valyti dantukus, praktikuodamiesi valė dantis drakoniukui, taip pat žiūrėjo filmuką ir tikrino žinias apie įvairių maisto produktų įtaką dantims.




Atnaujinta 2018-03-16 21:15